Äitini on kotoisin Viljakkalasta, mummulani on siellä ja meillä on Viljakkalassa myös kesämökki. Rakastan mökillä oloa, kesäisin on aina ihanaa kun pääsee maalle saunomaan, uimaan järvessä ja vain olemaan lähellä luontoa. Ajatella, että ensi kesänä menenkin mökille kaupunkiin!

Vuodenvaihteessa Pirkanmaalla toteutui monta kuntaliitosta. Suodenniemi liitettiin Vammalaan, Viljakkala Ylöjärveen, Viiala ja Toijala yhdistyivät Akaan kunnaksi, Luopioisista tuli osa Pälkänettä ja Längelmäki jaettiin Jämsän ja Oriveden kesken.

Aamulehdessä kuntaliitoksista kerrottiin lähinnä sellaiseen sävyyn, että kuntalaiset ovat tyytyväisiä liitoksiin. Ehkä jotkut ovatkin tyytyväisiä, ja kaikilla ei välttämättä ole kovin vahvaa mielipidettä asiasta, vaan kuntaliitos on melkeinpä yhdentekevä. On kuitenkin myös niitä, jotka suuresti vastustavat oman kunnan liittymistä toiseen. Kunnallinen demokratia vähenee valtuustojen sulautuessa toisiinsa, ja monet kuntaliitokset tehdään kysymättä lainkaan kuntalaisilta. Kuntalaiset saattavat tuntea itsensä petetyiksi.

Kieltämättä hieman mietityttää, että kuinka paljon esimerkiksi Ylöjärveä kiinnostaa pienen Viljakkalan asiat. Miten Viljakkalalaiset saavat äänensä kuuluviin päätettäessä yhdistyneen kunnan asioista?

Tietenkin toivon, että kuntaliitokset toisivat pelkkää hyvää, kun ne nyt on kerran tehty. Ensisijaisesti tulisi kuitenkin pyrkiä siihen, että palvelut turvataan ilman kuntaliitoksia, ja ettei kuntien taloutta ajeta ahdinkoon niin, että kunta on pakotettu liitokseen. Aika näyttää, mitä vaikutusta kuntaliitoksilla on ihmisten arkeen.