Verenpaine tuppaa aina nousemaan, kun on puhe vanhustenhoidosta tai hoitoalasta muuten. Täytyy puuttua muutamiin väittämiin, jotka usein nousevat julkisessa keskustelussa esille.

1. Hoitajat tekevät työnsä hyvin. Oikein. Suurin osa hoitajista hoitaa hyvin. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että monissa laitoksissa hoitajia on kerta kaikkiaan liian vähän.

2. Henkilökunnan koulutuksella ratkaistaan hoitoalan ongelmat. Väärin! Koulutus on ilman muuta hyvä juttu, mutta se ei yksin riitä. Yhdestä hoitajasta ei tule kahta kouluttamalla.

3. Kehittämishankkeilla korjataan hoitoalan ongelmat. Väärin, väärin, väärin. Kehittäminen on päivän sana, mutta mikään ei näytä kehittyvän. Paitsi ehkä huonompaan suuntaan. Oikeanlaisen kehityksen resepti on seuraava: lisää hoitajia, lisää palkkaa, ei epäinhimillisiä työvuoroja, eikä vastentahtoisia pätkätöitä.

4. Vapaaehtoistyö ja kolmas sektori ovat ratkaisuja vanhustenhoidon ongelmiin. Ei näin. Yhteiskunnan tehtävä on pitää huolta kaikista jäsenistään. Pelkällä vapaaehtoistyöllä ei mitenkään voida taata kaikille vanhuksille hyvää hoitoa tasapuolisesti.

5. Vanhustenhuoltoa saadaan parannettua laatusuositusten avulla. Hoh hoijaa. Tarvitaan myös riittävästi niitä työntekijöitä toteuttamaan tätä laadukasta hoitoa.

6. Hoitaminen on kutsumusammatti. Jos jätettäisiin se kutsumus-sana jo menneisyyteen. Työstä voi kyllä nauttia ja työ voi olla mielekästä, mutta nykyään työtä kuitenkin tehdään siksi, että siitä saadaan palkkaa. Palkalla taas pitäisi tulla toimeen. Kutsumuksella kun ei elä.

7. Vanhustenhoito Suomessa on pääosin hyvää. Tätä mieltä on peruspalveluministeri Liisa Hyssälä. Uskon, että hoitajat tekevät parhaansa. Tilanne ei kuitenkaan ole kovin kestävä: ainaista joustoa työvuoroissa, pieni palkka, henkisesti ja fyysisesti raskasta työtä, pätkätöitä, sijaispulaa…. Kuinka kauan tilanne voi jatkua tällaisena?

8. Jokainen meistä valitsee ammattinsa. Jos palkka ei miellytä, voi vaihtaa alaa. Hoitotyö on yhteiskunnan kannalta välttämätöntä työtä ja siitä tulee maksaa sellaista palkkaa, jolla tulee toimeen. Ei kai alan vaihtaminen ole mikään ratkaisu. Mitä jos kaikki hoitajat yhtenä päivänä päättäisivät vaihtaa alaa, kuka silloin tekisi hoitajien työt..?

Kommentteihin voi keksiä lisää oikeita tai vääriä väittämiä hoitoalasta tai terveydenhuollosta yleensä. Itse en jaksa nyt keksiä enempää, vaikka niitä kyllä varmasti riittäisi…