Hyvää uutta vuotta kaikille!

Viime vuoden asiaksi Pirkanmaalla äänestettiin vanhustenhoito ja Koukkuniemen hoitajapula. (Aamulehden Asiat-liite.) Ei ihme, sen verran kuohuntaa vanhusten huono kohtelu ihmisissä herätti. Samalla myös hoitajien asema ja huonot työolot puhuttivat.

Vanhusten ja hoitajien arvostuksen täytyisi näkyä myös käytännössä. Koukkuniemeen määrätty hoitajalisäys takaa tyydyttävän hoidon tason, ei vielä hyvää hoitoa. Koukkuniemi ei myöskään ole ainoa paikka, jossa hoitajapulasta kärsitään ja jossa hoitajat joutuvat paiskimaan hiki päässä töitä. Suomi on täynnä hoitolaitoksia, joissa hoitajat työskentelevät jaksamisensa äärirajoilla.

Hyvä, arvokas vanhuus kuuluu jokaisen ihmisen perusoikeuksiin. Ihmisen oikeuksia ei saa polkea, vaikka hän itse ei enää pystyisikään omaa etuaan puolustamaan. Sivistyneen yhteiskunnan mitta on se, kuinka hyvin se pitää heikommistaan - vanhuksista, lapsista tai vammaisista - huolta.

Myös hoitajista on syytä pitää huolta, sillä he takaavat hoidettavien hyvinvoinnin. Hoitajien työolot pitää saada kuntoon, Pirkanmaalla ja koko maassa.