Eilen Vasemmistoliitto pystytti Tampereen Keskustorille oman vaalimökkinsä. Tänään olin vaalimökillä mittaamassa ihmisiltä verenpainetta, joka valitettavan monella olikin koholla julkisten palvelujen alasajon ja pätkätöiden aiheuttaman stressin vuoksi. Vähemmästäkin paineet nousee! Vaalikuumettakin tuntui olevan liikkeellä.

Itselläkin verenpaine kohosi muutamaan otteeseen, sillä pari kovan linjan porvarinuorta kävi jututtamassa minua vaalimökillä. Sinänsä mukavaa oli keskustella, mutta maailmankatsomuksemme on niin erilainen, etten aivan edes ymmärtänyt kaikkia heidän juttujaan. Heidän mielestään ammatti tai työ on jokaisen oma valinta ja jokaisella on myös mahdollisuus vaihtaa alaa, jos palkka ei miellytä. Siivoojien, myyjien tai hoitajien ei siis auta rutista. Ei muuta kuin alaa vaihtamaan! Muuten se on voi voi ja oma moka.

Samalla Kokoomus toitottaa, että kaikki työ on arvokasta.

Niin, kaikki työ todellakin on arvokasta. Kaikesta työstä tulee myös maksaa arvonsa mukaan, eli niin, että työllä kuin työllä pystyy tulemaan toimeen ja elättämään perheensä. Todellisuudessa kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa ja omistaa osakkeita, ja rikastua (tätä siis ehdottivat nuoret, jotka kanssani keskustelivat, lääkkeeksi köyhyyteen ja vielä taisivat olla ihan tosissaan).

Yhteiskuntamme tarvitsee kaikkia ammattiryhmiä ja työntekijöitä, niin siivoojia, myyjiä kuin hoitajiakin. Kuka sitten tekisi nämä työt, kun kaikki vaihtaisivat alaa? Pienituloisilla ihmisillä, joiden toimeentulo muutenkin on epävarmaa, ei ole varaa lähteä opiskelemaan, sillä tulotaso romahtaisi palkan korvautuessa opintotuella. Varsinkaan perheellisillä, joilla on myös muita ihmisiä huolehdittavinaan, ei ole mahdollisuutta ruveta noin vain opiskelemaan. Ja miksi ihmeessä kaikkien pitäisi pyrkiä sinne "parempiin" ja arvostetumpiin töihin? Emmekö jo voi myöntää, että kaikki työ on arvokasta ja jokaisen ihmisen kuuluu tulla tekemällään työllä toimeen?

Varallisuusverostakin tuli puhe. Verojen maksaminen ei ole rangaistus eikä velvollisuus, vaan vapaus ja oikeus. Rikkaus ja rikastuminen eivät ole tavoiteltavan arvoisia asioita, eivätkä kulutushysteria ja liiallinen materian tavoittelu tee ihmistä onnelliseksi. Verojen tarkoitus on pitää yllä julkisia palveluja sekä reilua ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa. Verojen maksaminen ei ole surullinen vaan iloinen asia! (Paitsi kaikista pienituloisimmilta verot pois!!) Iloiset veronmaksajat löydät täältä. 

Sivistyneessä ja kehittyneessä yhteiskunnassa kaikista pidetään huolta. Oma-moka-ajattelu tai jokaisella-vastuu-vain-itsestään-ajattelu on hyvin itsekästä ja vastuutonta ajattelua. Mielestäni yhteisvastuu on hieno asia! Välittäminen ja vastuun kantaminen muista on parasta mitä tiedän! Ihminen ei voi olla onnellinen, jos tuijottaa vain omaan napaansa.

Tähän loppuun sopiikin mainiosti Minna Sirnön slogan, joka on ihan mahtava:

Meillä on oikeus kantaa vastuuta toisistamme. Siksi olen oikeasti vasemmalla.