Työvoimapula hoitoalalla on aiheuttanut sellaisen palkkausjärjestelmän, joka syrjii kokeneita hoitajia. Laitanpa tännekin mielipidekirjoituksen, joka tänään julkaistiin Aamulehdessä:

 

Ajankohtainen kakkonen nosti viimetiistaisessa ohjelmassaan esille vakavan oikeudenmukaisuus-ongelman hoitajien palkkauksessa. Kun työvoima tällä hetkellä on kiven alla, maksetaan uusille kokemattomille hoitajille jopa 150 euroa parempaa peruspalkkaa kuin pitkään työssä olleille kokeneille hoitajille. Tilanne on kaikin tavoin mahdollisimman epäoikeudenmukainen.

Todellinen oppiminen työhön alkaa vasta työpaikalla opiskeluiden jälkeen. Vaikka sairaanhoidon opiskeluun kuuluu paljon työharjoittelua, on päivänselvää, että kaikkea ei opiskeluaikana voi - eikä tarvitsekaan - oppia. Vastavalmistuneella sairaanhoitajalla ei siis ole samanlaista ammattitaitoa ja sitä hiljaista tietoa, jota kokeneella hoitajalla takana olevien työvuosiensa ansiosta on. Kokeneemmat hoitajat ovat usein velvoitettuja opastamaan uusia hoitajia, jotta työt sujuisivat eikä virheitä sattuisi. Yleensä palkankorotus saadaan kokemuksen mukaan, mutta hoitoalalla tilanne on tällä hetkellä päinvastainen. Epäoikeudenmukainen palkkajärjestely on päässyt syntymään siksi, että nuoret hoitajat äänestävät jaloillaan herkemmin kuin pitkään työssä olleet hoitajat. Kun vakituista työpaikkaa ei vielä ole, on helpompaa siirtyä töihin vaikkapa kaupan kassalle tai ylipäätään jonnekin, missä maksetaan parempaa palkkaa. Pitkään samaa työtä tehneelle, vakituisessa työsuhteessa olevalle hoitajalle kynnys lähteä muualle onkin korkeampi.

Epäoikeudenmukaisesta palkkauksesta on käyty keskustelua jo pitkään niin työpaikoilla kuin alan opiskelijoidenkin keskuudessa. Kaikki ovat olleet yhtä mieltä siitä, että tilanne on kestämätön. Nykyisen kaltaiset palkkaerot aiheuttavat helposti eripuraa työpaikoilla. Ei ole mitään järkeä siinä, että jo ennestään tiukoilla olevat hoitajat alkavat keskenään kinaamaan palkoista. Katse pitäisi suunnata ennen muuta työnantajaan ja vaatia korotuksia kaikille. Alalle on saatava uusia ihmisiä, joten palkat eivät enää voi polkea paikoillaan. Hoitajien palkkoihin on saatava korjaus kautta linjan siten, että se on oikeudenmukainen eikä syrji kokeneita hoitajia. Omalta osaltani lämpimästi kannatan hoitajien lakkoa.

Emilia Lehtomäki

sairaanhoidon opiskelija