Viime viikonloppu meni mukavasti JHL-kokoustamisen merkeissä. JHL:n opiskelijayhdistykselle on valittu uusi hallitus ja viikonloppuna uusi ja vanha opy:n hallitus kokoontui Tampereelle kouluttautumaan, keskustelemaan ja suunnittelemaan tulevaa. Itse toimin edellisen hallituksen sihteerinä puoli kautta ja jäin nyt pois, kovin kauaa en enää ole opiskelija. Kuulun kuitenkin opiskelijayhdistykseen niin kauan kunnes tiedän mihin lopulta menen töihin, sitten voin päättää mihin yhdistykseen kannattaa liittyä. Antoisa ja kiva viikonloppu kaikenkaikkiaan, onnea uudelle opy:n hallitukselle!

Taas vahvistuivat omassa mielessä ne syyt, miksi kuulun nimenomaan Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon enkä muuhun terveydenhuoltoalan liittoon. Tehylle hatunnosto työtaistelusta, mutta asenteesta tulee piiiiitkä miinus. Palkankorotuksia ajettiin nimenomaan Tehyläisille, ei muille. Jaottelu "meihin parempiin" ja "muihin" on todella itsekästä eikä sellainen henki sovi ay-toimintaan ollenkaan. Kyllä, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ynnä muut tekevät hienoa työtä ja heidän kuuluukin saada arvostusta. Mutta hienoa ja arvokasta työtä tekevät kaikki muutkin. Joka ikisen ammatin kuuluu saada arvostusta, sillä jokaisella ammatilla ja työllä on oma merkityksensä yhteiskunnssa. Emme koskaan pääse eroon hierarkisuudesta, jos ammatteja edelleen nykypäivänä laitetaan arvojärjestykseen keskenään. Sairaalloissakin eletään vielä 1800-luvulla mitä arvojärjestykseen tulee. Luulisi Tehyn haluavan poistaa tällaista ajattelua, mutta nyt se näyttää haluavan vahvistaa vanhoja asetelmia.

JHL toimii ammattiliittona hyvällä periaatteella: saman työpaikan työntekijät, vaikka edustaisivatkin eri ammattiryhmiä, kuuluvat samaan liittoon. Yksi työnantaja ja yksi työpaikka, yksi ammattiliitto. Niin sen olla pitää. Onhan se nyt hassua, että samassa työpaikassa on useiden eri liittojen ihmisiä. Edunvalvonta on paljon helpompaa ja tehokkaampaa kun kaikki saman työpaikan ihmiset kuuluvat samaan liittoon. Ei ole mitään järkeä siinä, että kuulutaan johonkin liittoon vain tunteakseen itsensä "paremmaksi", "koulutetummaksi" tai muuten "erityisemmäksi" kuin muut.

JHL tarjoaa monipuoliset edut jäsenilleen, ja koulutuksia ja tapahtumia on joka lähtöön. Myös opiskelijoille JHL on mainio liitto, sillä JHL-opiskelijoilla on oma yhdistys ja näin nuoret pääsevät jo opiskeluaikana sisään ay-toimintaan jos vain omaa kiinnostusta löytyy. Kannattaa käydä tutustumassa JHL:n nettisivuilla.