On kyllä mielenkiintoinen tämä Tampereella käytössä oleva uusi tilaaja-tuottaja-malli. Perusperiaate on siis se, että Tampereen kaupunki toimii palveluiden tilaajana ja ostaa palvelut niiden tuottajalta. Tilaaja myös määrittää rahasumman, jolla palvelua tilaa. Tämä aiheuttaa ajoittaista turhautumista palvelun tuottajapuolella.

Otetaan esimerkiksi kaupungin erikoissairaanhoito. Ongelmana ovat - yllätys yllätys - palkat. Tehyn onnistuneesta työtaistelusta huolimatta palkkaerot eri laitoksien välillä säilyivät. Tällä hetkellä Tampereen kaupungille on monta sairaanhoitajan paikkaa auki, joihin ei tekijää tunnu löytyvän. Pelkona on, että entisetkin työntekijät pian lähtevät kaupungin palveluksesta muualle. Parempaa palkkaa maksetaan esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Tuottamisesta vastaavissa yksiköissä voidaan miettiä erilaisia keinoja henkilökunnan hyvinvoinnin parantamiseen ja rekrytoinnin tehostamiseen. Palvelun tuottaja ei kuitenkaan pysty yksin päättämään palkoista. Useinkaan palvelun tuottamisesta vastaavissa johtokunnissa ei voida siis muuta kuin voivotella pakenevaa henkilökuntaa ja toivoa, että Tampereen kaupunki joskus ymmärtäisi tilata palvelua isommalla rahalla. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle kaupunki antaa tilanteen jatkua, ennen kuin huomataan että kaupungin palvelut ovat tosi isossa pulassa, ja asialle on kiireesti tehtävä jotakin. Onneksi kunnallisvaalit ovat tulossa, toivotaan että uusi valtuusto on nykyistä huomattavasti viisaampi!