Valitettavasti meillä kaikilla on ennakkoluuloja.  Ennakkoluulot voivat olla joskus hyväkin asia, jotta osaamme suhtautua varauksella uuteen emmekä suin päin ryntäile vaikkapa vaarallisiin tilanteisiin. Kun ennakkoluulot hallitsevat mieltämme ja toimintaamme liikaa, niistä tulee ongelmallisia sekä ennakkoluulojen kohteelle että ennakkoluuloiselle henkilölle itselleen.

Nykypäivän vasemmistonuorena saa vastailla ennakkoluuloisiin kysymyksiin tämän tästä. "Ai ootsä joku aktivisti vai?" "Onko siellä vasemmistonuorissa normaalejakin ihmisiä, vai onks ne kaikki jotain ituhippejä?" Mikä surkeinta, joskus saa vakuutella joillekin tietämättömille raukoille, että ei, minulla ei ole Neuvostoliiton tai taistolaisuuden kanssa mitään tekemistä. Ulkomaalaisen poikaystäväni myötä olen viime aikoina kohdannut ennakkoluuloja ja jopa vihamielistä suhtautumista ihan liian paljon.

Tilanteita, joissa ennakkoluuloihin törmää, on hyvin erilaisia. Monesti kyseessä on pelkkä tietämättömyys, ja asian voi korjata antamalla asiallisesti informaatiota. Näin esimerkiksi silloin, kun ihmiset haluavat tietää Vasemmistonuorista jotakin. Huumorilla pärjää myös monissa tilanteissa. Joskus taas ennakkoluulot aiheuttavat jopa vihamielisyyttä, esimerkkinä ulkomaalaisiin kohdistetut suomi suomalaisille –tyyliset uhittelut. Silloin ei auta muu kuin lähteä vikkelästi pois paikalta eikä kannata jäädä väittelemään.

Monilla ihmisillä on sellainen vika, että he eivät huomaa omia ennakkoluulojaan. Jotkut ovat taas niin itsevarmoja omista tiedoistaan ja mielipiteistään, etteivät muuta omia asenteitaan kirveelläkään, vaikka niissä olisikin paljon korjaamisen varaa. Monilla on myös tapana sanoa asioita ennen syvempää ajattelua, mikä on joskus äärimmäisen ärsyttävää. Varsinkin kun ei mielipiteitään osaa perustella jälkikäteen, kunhan tuli möläytettyä.

Vasemmistonuoret ovat noin yleisesti ottaen suvaitsevaista porukkaa ja itse olen kyllä ylpeä kuuluessani sellaiseen porukkaan. Mutta on vasemmistonuorillakin parantamisen varaa. Voin hyvin ymmärtää, miksi joku autolla ajava, lihaa syövä perusduunari, joka käy viikonloppuisin Onnelassa, ei välttämättä aivan ensimmäisenä ole liittymässä Vasemmistonuoriin. Siinä on miettimisen paikka.