Oma vaaliteemani on terveyspalvelujen kuntoon saattaminen. Koska ainakin jotkin poliitikot pyörittelevät asioita, eivätkä koskaan tarjoa ratkaisuja, tahdon itse tehdä toisin. Seuraavassa esitän muutaman konkreettisen ratkaisuehdotuksen terveyspalveluiden parantamiseksi.

- Terveyskeskuslääkäreiden rekrytointiin on panostettava. Kai luotamme enemmän terveyskeskuksen omaan lääkäriin kuin alati vaihtuvaan MedOnen keikkalääkäriin? Parannetaan siis lääkäreidenkin työskentelyolosuhteita tarjoamalla enemmän mahdollisuuksia vaikkapa osittaiseen työaikaan. Tiedämme kaikki, että terveyskeskuslääkärin työ on melko raskasta. Konsultointimahdollisuuksien täytyy myös olla kunnossa, että ns. syrjäkylillekin saadaan lääkäreitä.

- Siirretään yksityislääkärin Kela-korvaukset siirtymäajan kanssa julkisen terveydenhuollon käyttöön, etenkin perusterveydenhuoltoon.

- Ennaltaehkäisy on äärimmäisen tärkeää, eikä siihen edelleenkään panosteta riittävästi. Terveyskeskusmaksut ovat monelle köyhälle ihmiselle liikaa, eikä lääkärin voi rahan takia mennä. Työterveyshuollon ulkopuolella olevilla ihmisillä saattaa piillä sairauksia, joita ei lääkärikäyntien tai terveystarkastusten puuttumisen takia havaita ajoissa. Esimerkiksi diabetes piilevänä ja hoitamattomana voi aiheuttaa sairauksia, joita myöhemmin joudutaan hoitamaan erikoissairaanhoidon puolella. Sairauksien aikaisessa havaitsemisessa sekä ennaltaehkäisyssä säästämme pitkän pennin ja vähennämme etenkin inhimillistä kärsimystä. Rahallinen panostus perusterveydenhuoltoon nyt = iso säästö tulevaisuudessa.

- Hoitotyön arvostusta tulee nostaa ja alan tulee olla vetovoimainen, koska työntekijöitä hoitoalalle tarvitaan. Vaikka tehyläiset taistelivat alalle palkankorotukset, on korvaus työn vaativuuteen nähden edelleen pieni. Etenkin vuorotyöstä saatujen korvauksien täytyy olla nykyistä parempia.

- Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat valmiita vaikka maksamaan enemmän veroja, jotta hyvät palvelut turvataan. Rahoitus myös terveyspalveluihin saadaan veroista, ja mm. pääomien verotusta täytyy nostaa ja varallisuusvero palauttaa. Hyvin kiinteästi terveyden edistämiseen liittyvät haittaverot keräävät myös lisätuloja veropottiin ja samalla ohjaavat kulutusta oikeaan suuntaan. Haittaveroilla tarkoitetaan mm. alkoholin, tupakan sekä epäterveellisten ruokien kuten makeisten korkeampaa verotusta.

Ylipäätään voiton tavoittelu sopii erittäin huonosti terveyspalveluihin. Julkinen sektori on siis paras taho huolehtimaan terveyspalveluista, joskin julkisella puolella on paljon kehitettävää. Täydentäviä palveluita toki tarvitaan, ja kolmannella sektorilla on paljon loistavia toimijoita vaikkapa päihde- ja vammaishuollon alalla.