Ihmettelen Tampereen kaupungin suunnitelmia lasten ja nuorten osalta. Lasten määrä on kasvussa, mutta budjettia ei kuitenkaan haluta kasvattaa. Haasteet ovat melkoiset: päivähoitoon on yhä enemmän tunkua, ryhmäkoot kouluissa tulisi pitää maltillisina tai mielellään pienentää nykyisestä, lasten ja nuorten syrjäytymistä tulee ennaltaehkäistä, lastensuojeluilmoitukset tulee selvittää lain määrittämässä aikarajassa, mikä on tuottanut ongelmia ja sosiaalityöntekijät ovat todella kuormitettuja, neuvolapalvelut ovat myös tiukoilla ja työntekijöiden koulutusmahdollisuudet on jo nyt vedetty minimiin.

Se, että lapsia syntyy paljon ja että Tampereella asuu paljon lapsiperheitä, on positiivinen asia. Lyhytnäköisessä talousajattelussa, jota kaikki kunnat Suomessa tuntuvat toteuttavan, lasten suuri määrä on negatiivinen asia silloin, kun seuraavan vuoden talousarviota tehdään. Budjetti ei saisi kasvaa millään osa-alueella.

Hyvin hoidettu talous luo pohjan hyvien palveluiden toteuttamiselle. Sinänsä on siis ihan hyvä asia, että mietitään tarkkaan, mitä palveluita tuotetaan ja miten ja millä hinnalla. Uskon nimittäin, että Tampereellakin on monta ei-niin-järkevää kohdetta, johon julkista rahaa käytetään.  Hiljattain päätettiin erittäin kalliista tunneli-hankkeesta. Terveydenhuollosta mieleen tulee ensimmäisenä kalliit keikkalääkärit. Varmaan löytyy myös asioita, joita on tehty vuosikaudet ihan tottumuksen vuoksi, ja uudet toimintatavat voisivat olla mielekkäämpiä ja tuoda ehkä taloudellistakin hyötyä. Ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen on tietenkin myös erittäin tärkeää ja tuo säästöjä. Sen sijaan yksityisten palveluiden ostaminen harvoin tuo säästöjä, saati parempaa laatua.

Ei ole oikein, että kun tiedetään palveluiden tarpeen kasvavan lasten ja nuorten osalta, niin silti yritetään tiukasti kuristaa budjetti entisiin lukemiin. Siinä käy sitten niin, että ensi vuonna huomataan että budjetti ylittyy, ja painetaan paniikkinappulaa ja tehdään hätäisiä säästöjä kaapien sieltä sun täältä. Palvelut kuitenkin täytyy kaikille tarvitsijoille tuottaa. Päivähoitopaikkaa ei voi keltään evätä siksi, että siihen on budjetoitu liian vähän rahaa.

Lasten ja nuorten lautakunta käsittelee talousarviota ensi viikolla ja valtuusto päättää siitä kokonaisuudessaan loppuvuonna.